Friday, 5 April 2013

Pengalaman bersalinkan Ahmad Amar Mikail :)

Assalammualaikum..


nie entry lama..dekat belogg lama..
sayabg nak di abaikan..si I C&P semula..
sob sob..


hari nie rasa nak share pengalaman bersalin I..hehe
just share suka suka..I start dari hari pertama I masuk wad ehhhh..

18 september 2012

sambungan LINK yang nie..
-  after I pegi check up dekat klinik..I pegi jalan jalan dekat metro point..
konon konon nak memudahkan bersalin nanti...kononnyeee...
- pukul 5 lebih macam tu,after solat..I ajak husband serahhh diri dekat hospital...
masa tu belum rasa sakit yang kerap..contraction terasa tapi boleh tahan lagi...maybe nevess
yang lebihhh...
- sampai hospital serdang,check in..then tunggu la turn untuk proses "seluk menyeluk"
scaryyyy bukan??jangan panikk..cool jerk..memang kena punyaa..huhu
- doctor check..masih 2CM..tapi still kena tunggu coz anak 1st and dah ada blood show and bukaan..
- pukul 12 lebih kena tahan masuk wad jugak..igtkan boleh balik...masa tu sakit contraction agak memberansangkan...superbbb!

19 september 2012

- hari pertama..doctor round cek pesakit...turn I doctor cakap nak cek bukaan..
and hari tu pulak sakit I makin kurang...stay dekat hospital yang bosannn..
- after doctor cek bukaan,still 2CM...igtkan boleh balik....cz bukaan tak berubahh..
tapi hampeeehhh..Doctor cakap stay tune!sob sob sob...sedihhh oii..dok hospital tgk orang bersalin aje..
tengok baby orang..huhu..tapi scary jugak coz merasa tgk org bleeding dekat wad..meraung2 kena seluk...
terbantut  I nak beranakkkkk..hihi..but ramai kawan tau dekat hospital...hehe..sampai husband cakap,"ramai geng ehh kat hospital"

20 september 2012

- hari ke dua...rasa sakit terus tak ada..hahaha..magikkk!baby main main..tak mau keluar lagi..huhu
doctor datang..just tanya sikit2..so doctor buat keputusan bagi I balik..rest kat rumah..yeahhhh!!! ^^,
happy uolss..hehe..

21 - 23 september 2012

- lepak and dating dengan husband..

24 september 2012

- pegi check up dekat O&G hospital serdang..orang ade "gula" dalam badan...biasa la..hehe
masa tu dah ade rasa sakit2..cakap kat husband cz rasa tak sedap hati..tapi tahankan jugak...dia risau and asyik tanya nak pegi dewan bersalin tak..I suruh tggu dulu..check kat doctor dulu..after lunch,I punya turn sampai..
- jumpa doctor then kena selukkk lagi cz baru kluar wad..gula,darah and scan dah buat so nak tgk bukaan..ade perkembangan atau tak..jeng jeng jeng....doctor cek dah bukak 4CM..terus kena tolak pegi labour room..terus rasa sakit yang menjadi jadi..terus nevesss yang teramat tapi muka tunjuk cool jerk..huhu
- yang bestnya..before nak kena hantar pegi labour room tu..I rasa nak terkencing..so pegi toilet,sampai toilet air ketuban pecah..sluar dah basah..aiyakkkk..pastu sambil terkepit kepit I jalan pegi dekat nurse and husband bgth air ketuban dah pecah..laju laju dia hantar pegi labour room..kekeke :P
- sampai labour room dah sakit beno...duduk dah tak tentu hala..kiri jap..kanan jap...sampai dah tak tahann sangat I panggil nurse and bgth dia yang dah tak tahan sakit sangat...
- masuk labour room yang betul2 punyeee...sakit makin menjadi2..sister yang tunggu I tu cuba nak cooldown kan I..sbb bukaan bar 4cm..tapi atas dasar baik hati..dia igtkan I zikir and dia suruh push sikit2..bagi bukak jalan..Alhamdulillah...I tak salah push and semuanya lancar sampai bukaan 9cm..baby nak kluar dah time tu..apa lagi..dia "zaaappp" la..guntingg uolss..tapi tak rasa apa pun..and last push..dengan sedaya upaya,keluar la Ahmad Amar Mikail..hehe..masa tu lega gilosss...dengar baby nangis terus sebak and  menagis tanda syukur pada Allah s.w.t..segalanya berjalan lancar..rasanya tu moment yang I takkan lupa..sambil gengam tangan husband :')

No comments: