Thursday, 24 July 2014

☆ Pengalaman bersalin 2.0 ☆

8Update laju2 tapi panjangggg!
Sementara si kecik ni tidur..
Dan sebelum mama pun hanyutt..hehehe

Honestly pengalaman bersalin no 2 ni lebih sikit
Sakit dia..terasa sikit..sebab dah ada pengalaman kott..so setiap step untuk bersalin tu dah tau..

18 Julai 2014

♡ pegi check up bulanan dekat klinik mesra, serdang..check up macam biasa..then doc cakap
" tak ada rasa nak bersalin lagi?"
" nak saya tolong bukak jalan? "

Serius seramm..tp aku laju2 cakap..
"boleh jugak doc..tolong la apa yang patut "
Aku berani sebab dah nak raya..nak balik kampung pun senang kalau dah bersalin..huhu
So nak tak nak redha dan pasrah jela..lepas doc seluk..seluk punya seluk..doc cakap
" ni dah boleh ni..bukaan boleh sampai 4cm dah "

Balik rumah dulu sebelum serah diri kat hospital..
Tapiii masih cool..contraction biasa je..huuu

♡ dalam pukul 5 lebih (petang) gerak pegi hospital..muka bosan je masa sampai..kakak reception tanya kenapa datang..muka slamber je jawab "dah ade bukaan 4cm kak "

Masuk dewan bersalin (bahagian luar) dok la ambik tekanan darah..pastu kena la seluk (cek bukaan)..
Iyupppp 4 cm uolss!

Masihhh tak sakit..contraction biasa T_____T"

♡ stay dekat dewan bersalin..doc tak bagi naik wad sebab dia cakap dah ada bukaan..so bila2 boleh bersalin..aku pun redha la kena duduk situ..

Malam kena cek bukaan lagi..3 kali sesi seluk menyeluk tapi jam yang berbeza la..after 3 kali cek baru ada contraction yang kuat dan kerap..itu pun atas bantuan nurse bertugas..nurse seluk dan bantu bagi bukaan lagi besar..dapat la 5cm..doc pecahkan air ketuban..1st time rasa..masa amar mikail memang dah pecah air ketuban..

Lepas pecah ketuban baru lah rasa sakit tu menjadi2..masa tu kena selukkk lagi..7cm dah..memang tak tahan benau masa tuh! Terus kena tolak masuk Labour Room..masa tu opkos rasa sakit yang tak tentu arah dah..

Dalam Labour Room aku terus cakap kat nurse.."nurse mana suami saya?" " panggil suami saya"
Tapi nurse muka tenang je.. "hah yela jap saya panggil" kemain lemau lagi..hurmm maybe sebab dah biasa dengan situasi tuh kottt..tapi hakak yang geram..

♡ pukul 7 pagi masuk LR..pukul 7.54 pagi bersalin..sakit? Jangan cakap lahh..kali ni memang sakit lebih sikit..sebab aku rasa sakit contraction je..tak rasa sakit memulas nak berak..so xtau bila nak push..nurse cakap push masa contraction tu je..sebab kepala baby dah kat hujung..honestly aku rasa macam separuh mati..sebabnya lapar dan haus masa tu..siap mintak air dekat suami..mata dah pejam2 dah..

Suami bagi sikit kekuatan..so lahir la..

♥ AHMAD ARIQ YUSUFF BIN AHMAD HUZAIRI ♥
☆ 19 JULAI 2014 ☆
♡ berat 3.18 kg ♡
★ 7.54 AM ★
♥ HOSPITAL SERDANG ♥

♡ Esok tu..baru boleh discharge..petang jugak lah..happy dapat balikkk! Hihi..dan boleh raya dengan anak2 dan husband..

Okay la..omak den dah bising..no handfone okayyyy!pantang..pantanggggg..wiwiwiwi :p



Kak dah,
Mama anak dua!