Monday, 1 July 2013

Baby Food Recipes : Bubur Nasi + Bayam + Jagung + Ayam


Assalammualaikum,

Hari ni i nak share resepi makanan baby 6month ++
actually resepi ni i try buat sendiri nak tengok apa yang amar suka makan..
yelah i ni mama yang bekerja, so jarang masak untuk amar ( sorry sayangg -__- )
Alhamdulillah amar suka dengan gabungan nie..so next weeknd i try lain pulak yee..
weeknd je la masa yang i ada untuk bagi amar mikail rasa air tangan mama dia..hihi
kesian anak mama..hurmm..okay nie resepinya :


Bahan bahan :

segenggam beras ( basuh macam biasa) * i tak sangaikan pon..hihi
isi ayam yang di cincang halus * make sure tak ada tulang okayy..hati2
sayur bayam *ambil bahagian daun je
isi jagung *keluarkan isi jagung dari batangnya
sedikit butter *tambah rasa @ lemak
1cm halia *hilangkan hanyir ayam

cara memasak :

1. masukkan beras dan 2 1/2 cawan air (rasa tak cukup boleh tambah lagi)
2. bila dah mendidih dan beras mula kembang, masukkan bahan2 lain seperti - isi ayam,isi jagung,bayam,butter, halia..
3. kacau perlasan supaya bahan sebati dan masak rata
4. siap dan sejukkan sebelum bagi pada baby :)

note : i masak atas dapur gas and blend sedikit supaya baby mudah hadam..lagipun i tak blend beras tu..so agak kasar..hihi ^^

SELAMAT MENCUBA!!

No comments: