Pages

Tuesday, 12 April 2016

DAA : RESEPI ASAM PEDAS IKAN SELANGAT




korang kenal tak ikan selangat? ikan selangat ni comel je, lepas tu banyak sisik dan tulang halus...
sedapp kalau buat goreng garing2...hihi

ni la rupa ikan selangat ( image by google)

aku rasa aku paling menyirap nak siang ikan ni..hahahaha..bila tengok je ah rasa malas...
ikan ni kecik tau...lepastu ada sisik...aduhaiii lemah longlai hakakkkk..
dah dah..nah resepi ok....




RESEPI ASAM PEDAS IKAN SELANGAT

BAHAN - BAHAN :

10-15 ekor ikan selangat 
( siap disiang dan dibuang sisik )

1 sudu kecil halba
asam jawa
garam 
perasa (kalau nak bubuh)
minyak masak
bendi

(blend)
3 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
cili boh ( cili kering blend)


CARA - CARA :

1. panaskan minyak untuk menumis..minyak jangan sikit sangat tau..bila dah panas, masukkan halba..dah naik bau, masukkan bahan
yang sudah di blend tadi..biarkan hingga pecah minyak (betul2 masak)

2. dah pecah minyak masukkan air asam jawa, tambah air sikit juga..kemudian biarkan mendidih..dah mendidih masukkan ikan dan bendi dan perlahankan api..biarkan ikan masak dan sebati..

3. perasakn dengan garam..rasa la ikot tekak korang..hihi..bila kuah dah mendidih semula..baru tutup api..SIAP!



TIPS : 1.  MASA TUMIS TU BESARKAN API, KALAU TAK ASAM PEDAS TAK JADI
2. MASA MASUKKAN AIR ASAM JAWA TU, MASUKKAN SIKIT2..RASA..JANGAN TERLALU MASAM, KALAU DAH TERLEBIH, TAMBAH AIR LEBIH SIKIT.


No comments: